Acasa

Crescatorie de Iepuri de Rasa

URIAS BELGIAN, URIAS GERMAN

IEPURII DIN VALE

Hrana iepurilor

Category:


In cadrul sistemului familial de crestere a iepurilor (in gospodarie) , vom folosi pentru furajare graunte de cereale si fan.


Acestea le vom pune la dispozitia iepurilor , fie ca atare (asa cum sunt),fie prelucrate prin procedee mecanice simple (macinare, tocare, zdrobire,etc).

Hranirea cu nutreturi din gospodarie se completeaza in cazul sistemului semiintensiv de crestere cu supliment furajer concentrat.

In urma acestui sistem de hranire , urechiatii se va ingrasa cu aproximativ 25 de grame pe zi

Furajele vor fi oferite in hranitori speciale (jgheaburi pentru nutreturi) , altfel iepurii vor face risipa de hrana , imprastiind furajele pe podea si calcandu-le, ceea ce le va face improprii consumului

Furajele verzi:

Sunt ierburi provenite de pe pajisti de buna calitate , amestecate cu lucerna si trifoi si pot reprezenta cam 50 - 100 % din hrana urechiatilor .

Furajele verzi nu se ofera proaspete iepurilor, ci la o zi dupa ce au fost cosite ( acestea vor fi lasate la uscat la umbra nu la soare ).

In nici un caz insa , nu vom oferi ca hrana furaje verzi , daca :

- sunt ude cu roua ;

- sunt prafuite ;

- sunt impurificate cu pamant ;

- contin plante posibil toxice .

Este indicat sa utilizam mai mult fanul de trifoi , deoarece in cazul celui de lucerna iepurii au tendinta de a consuma doar frunzele, provocand o mare risipa.

Pentru iepurii adulti si chiar pentru tineret, fanurile pot constitui singura sursa de hrana pentru toata durata sezonului rece.

In afara acestei perioade, fanurile pot avea o pondere in ratia zilnica de 40 - 50 %.

Paiele, vor fi introduse in hrana iepurilor doar pentru a corecta ingestia de substanta uscata si celuloza . Paiele au un efect favorabil asupra starii de sanatate a iepurilor in randul carora exista cazuri de enterita (diaree). De aceea administrarea furajelor de acest tip trebuie sa fie o masura de prevedere (de igiena alimentara) si nu doar un mod de a combate o boala digestiva aparuta deja.

Morcovul reprezinta nutretul preferat al iepurilor, datorita gustului sau placut si dulce.

Grauntele de ovaz, grau, orz, secara, porumb se pot administra intregi sau macinate (in cazul macinarii utilizarea lor digestiva va creste. .

Tarata (care este un produs secundar al macinarii grauntelor) poate fi folosita numai in cantitati mici , deoarece are efect laxativ.

Boabele de soia si mazare pot fi utilizate doar in cazul iepurilor adulti (maxim 20 %) din portia zilnica, ele pot fi oferite ca atare sau dupa tratarea lor termica (fierbere).

Iepurasii adora salata, laptucile, varza, telina, napi, conopida, sfecla (atat frunze cat si radacini), gulii, castraveti, dovleci si dovlecei, trifoi, lucerna, grau (verde) sau ovaz.

Nu se recomanda cartofii in hranirea iepurilor datorita continutului ridicat de carbohidrati.

Pentru o dezvoltare armonioasa a iepurilor trebuie sa avut grija sa includeti in alimentatia lor zilnica vitaminele de care au nevoie:

- Vitamina A, continuta in iarba verde, fin, grauntele de grau sau ovaz, tarate;

- Vitamina D, continuta in furajele leguminoase uscate la soare;

- Vitamina E, continuta in furajele cerialiere, faina de lucernauleiurile vegetale;

- Vitamina B este necesara pentru hrana iepurilor aflati in perioada de crestere;

- Vitamina K este necesara pentru hrana iepuroaicelor gestante sau a celor care alapteaza.

Vitaminele A, D, E sunt necesare pentru iepuri, indiferent in ce stadiu de dezvoltare s-ar afla animalele.